Noutati in oftalmologia mondiala
Suntem la curent cu tot ce apare mai nou in oftalmologia moderna
Chirurgia cataractei
30.04.2020
Ochii care au fost operati de cataractă prin metoda Laserului cu femtosecundă au obÈ›inut rezultate vizuale È™i de refracÈ›ie similare în comparaÈ›ie cu ochii care au fost supuÈ™i unei operaÈ›ii de facoemulsificare pentru cataractă.
Cercetătorii au comparat chirurgia de cataractă asistată cu laser femtosecundă (FLACS) cu chirurgia manuală a cataractei într-o singură analiză comparativă, retrospectivă a unui lot de pacienti. Procentul de ochi care a înregistrat o eroare absolută de 0,5 D(dioptrii) sau mai puÈ›in a fost măsura principală a rezultatului. Studiul a inclus 883 ochi în grupul operatiei prin facoemulsificare È™i 955 ochi în grupul FLACS.
După ajustarea potenÈ›ialelor confuzii, 82,6% din ochii care au fost operati prin metoda FLACS au obÈ›inut o eroare absolută de 0,5 D sau mai puÈ›in, comparativ cu 78,8% din ochii care au fost operati manual. Dintre aceÈ™ti ochi, 49,3% din grupul FLACS È™i 46,3% din grupul manual au obÈ›inut o eroare absolută în intervalul 0,25 D.
Studiul a arătat 97,1% din ochii din grupul FLACS și 97,2% din ochii din grupul manual au obținut o eroare absolută de 1 D sau mai puțin.
Nu au existat diferenÈ›e semnificative statistic între grupurile din acuitatea vizuală la distanță necorectată, necorectată la ochii vizaÈ›i de distanță.
Multe clinici de oftalmologie folosesc Laserul mai mult pentru a isi face reclama.In realitate,nu este superior metodelor deja consacrate in chirurgia cataractei.
Chirurgia întâmpină provocările efectuării terapiei genice
01.05.2020
Pe 22 martie, un băiat mic din Florida a fost supus terapiei genice cu Luxturna pentru tratamentul unei boli retiniene moștenite, la Bascom Palmer Eye Institute in Statele Unite.
„Desigur, au existat provocări” , a declarat chirurgul băiatului, Audina M. Berrocal, MD .
Medicamentul numit Luxturna a fost aprobată de FDA în decembrie 2017 pentru persoanele cu distrofie retiniană asociată mutaÈ›iei RPE65 bialelice, iar primul tratament a fost făcut pe 20 martie la Massachusetts Eye È™i Ear Institute
Creed Pettit, un copil de 9 ani din Mount Dora, Florida, a fost diagnosticat la vârsta de 2 ani cu amauroză congenitală Leber È™i a fost declarat orb legal din cauza mutaÈ›iei bialelice a genei RPE65.
O procedură provocatoare!
În acest caz, doamna doctor Berrocal, chirurg de retină pediatrică È™i profesor de oftalmologie la Bascom Palmer Eye Institute, mai întâi a efectuat vitrectomia, a localizat spaÈ›iul subretinal adecvat pentru injecÈ›ie È™i apoi, folosind un ac foarte subÈ›ire , a injectat virusul modificat genetic direct sub retina lui Pettit în ochiul drept în timpul unei operaÈ›ii laborioase.
MedicaÈ›ia este viabilă doar cu 4 ore înainte de a putea fi injectată, a spus ea, aÈ™a că Pettit a fost pusă sub anestezie È™i vitrectomia s-a finalizat rapid. Corpul vitros tipic la un copil normal de 9 ani este gros È™i gelatinos, a spus Berrocal, dar vitrosul lui Pettit a fost mai atrofic, astfel încât a fost mai uÈ™or de eliminat.
După îndepărtarea vitrosului, Berrocal a folosit un microscop integrat in tomograf OCT pentru a găsi spaÈ›iul subretinian È™i a injecta medicaÈ›ia. Pe măsură ce este injectata, medicaÈ›ia detaÈ™ează macula.
Rezultatele au fost spectaculoase.Micul pacient a inceput sa isi recapete vederea incetul cu incet in saptaminile si lunile ce au urmat operatii.Terapia respectiva este inovatoare si deschide noi orizonturi pentru tratarea distrofiilor retiniene care erau considerate incurabile pana acum!
​
Lentile de contact cu hidratare continua
04.05.2020
Lentile de contact cu auto-hidratare continua
Oamenii de È™tiință de la Universitatea Tohoku din Japonia au raportat în revista Advanced Materials Technologies despre dezvoltarea unei lentile de contact care hidratează ochiul folosind lacrimi dîntr-un rezervor minuscul care se ascunde in spatele pleoapei inferioare.Lentila functioneaza pe principiul autoosmozei.
Ochiul se poate usca atunci când este acoperit cu o lentilă de contact, ducând adesea la cazuri grave de sindrom de ochi uscat, care poate duce la răni corneene È™i inflamaÈ›ie a ochiului. Pentru a depăși acest inconvenient, aceÈ™ti cercetători japonezi au creat o lentilă de contact fabricată dintr-un hidrogel care poate transporta o sarcină electrică pe suprafaÈ›a sa. Bazându-se pe un proces numit flux electroosmotic, curentul electric împinge lacrimile în sus pe lentila de contact, chiar È™i pe partea sa din spate care vine in contact cu ochiul.
Acest proces de hidratare automată, care poate face clipirea inutilă, poate continua atât timp cât lentila este incarcata. Curentul este furnizat de baterii biocompatibile minuscule (baterie Mg / O 2 È™i baterie enzimatică pentru fructoză / O 2 ), cel puÈ›in în primul prototip existent.
Cercetătorii spun că pot crea diferite feluri de lentile care au densități de încărcare diferite È™i, prin urmare, debituri lacrimogene diferite.
Până în prezent, acest proiect este încă în stadiul de inceput, dar cercetătorii consideră că în curând vom putea vedea lentile moderne care pot fi purtate pentru perioade îndelungate, fără a avea sindromul de ochi uscat sau alte complicatii asociate portului indelungat de lentile de contact!
Cataracta materna si alaptarea copilului
05.05.2020
Nou-născuÈ›ii necesită o nutriÈ›ie destul de specifică pentru a-avea o creÈ™tere È™i dezvoltarea continuă. Laptele matern oferă un echilibru aproape perfect al tuturor proteinelor, vitaminelor È™i grăsimilor de care are nevoie un nou-născut în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, conform Centrului de Control al Bolilor (CDC) din Coreea de Sud doar 81 la sută dintre mame aleg să-È™i alăpteze copilul, iar multe se opresc mai devreme decât perioada minimă recomandată de la È™ase luni pana la un an.
Alegerea pentru alăptarea unui copil este o decizie personală. Mamele care aleg să nu alăpteze au alternative, cum ar fi formule diferite de lapte , dar există oare consecinÈ›e ale acestei decizii? Majoritatea studiilor s-au concentrat asupra consecinÈ›elor potenÈ›iale asupra copilului, dar noile studii evaluează si efectele asupra mamelor care nu alăptează. Într-adevăr, potrivit unui nou studiu sud-coreean publicat în American Journal of Ophthalmology, o consecință potenÈ›ială este riscul crescut al mamei de cataractă corticală.
Dezvoltarea cataractei
Cataracta este o întunecare al cristalinului ocular care interferează cu vederea È™i poate duce în cele din urmă la orbire. DeÈ™i cataracta poate fi cauzată ca urmare a traumelor oculare, utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente sau, în cazuri rare, să fie prezentă de la naÈ™tere sub formă de cataracte congenitale, afecÈ›iunea este asociată de obicei cu îmbătrânirea È™i degenerarea naturală a proteinelor fibrilare ale cristalinului ocular.
O cataractă poate apărea în partea din spate al capsulei cristalinului (subcapsulară), adânc în centrul lentilei (nucleara) sau periferic de-a lungul cristalinului si cu dezvoltare spre cortexul lentilei (corticala). Pe baza rezultatelor unui studiului efectuat in Coreea de Sud, alăptarea È™i dezvoltarea cataractei corticale au o relaÈ›ie simbiotică.
Conexiunea cu alăptare
Studiul a inclus participarea a peste 3.800 de femei în vârstă de 50 de ani È™i mai mari care au avut unul sau mai mulÈ›i copii. Femeile au fost intervievate despre practicile lor de alăptare , pe lângă faptul că au fost examinate anterior pentru cataracta legată de vârstă-senila, ca parte a sondajului naÈ›ional din Coreea pentru Sănătate È™i NutriÈ›ie . Factorii suplimentari evaluaÈ›i în studiu au inclus istoricul sănătății familiei (predispoziÈ›ie genetică la cataractă), nivelul de educaÈ›ie, daca fumeaza sau nu, consumul de alcool, nivelul expunerii la soare È™i alÈ›i factori legati de riscul de a dezvolta cataracta.
ParticipanÈ›ii au fost plasaÈ›i într-unul din cele patru grupuri în funcÈ›ie de numărul de copii pe care i-au alăptat È™i de durata alăptarii. Numărul copiilor alăptaÈ›i a variat de la 0 la 4 (sau mai mulÈ›i), iar perioada generală de alăptare a variat de la 0 la 24 de luni.
Pe baza unei investigaÈ›ii amănunÈ›ite a tuturor acestor date, cercetătorii au stabilit că femeile care alăptau mai mulÈ›i copii pe o perioadă mai lungă de timp aveau un risc mai mic de cataractă. Mai precis, studiul a descoperit că femeile care au alăptat 4 sau mai mulÈ›i copii au o probabilitate mai mică de 44% să dezvolte cataractă corticală decât femeile care au optat să nu alăpteze sau au făcut acest lucru doar pentru un singur copil. Mai mult, s-a stabilit că riscul de cataractă corticală a scăzut cu 5 la sută pentru fiecare an suplimentar în care o femeie alăpta un copil.
Cercetarile coontinua pentru a afla exact care este conexiunea.Se pune accent pe rolul oxotocinei si
rolul sau de reglator metabolic dar probabil ca exista si alti factori implicati.
Cafeaua si sanatatea ochilor
05.05.2020
Poate o ceașcă de cafea să vă ajute să vă protejați ochii?
​
Nu suntem mari iubitori de de cafea, dar pe baza unor cifre recente ale AsociaÈ›iei NaÈ›ionale a Cafelei (NCA), se pare că facem parte dintr-o minoritate. Conform celor mai recente date ale NCA, 64% dintre americanii cu vârsta de peste 18 ani au declarat că au consumat cel puÈ›in o ceaÈ™că de cafea în ziua precedentă (în creÈ™tere cu 62% în 2017). Se pare că cafeaua este combustibilul de care mulÈ›i oameni au nevoie pentru a începe ziua lor. Dar, È™tiaÈ›i că, pe lângă faptul că vă ajută să vă treziÈ›i, ar putea să vă protejeze sănătatea ochilor pe termen lung?
Un studiu de la Universitatea Cornell a descoperit că o ceaÈ™că de cafea zilnică poate proteja împotriva pierderii vederii legată de vârstă È™i retinopatiei diabetice . Publicat în Jurnalul Agriculturii È™i Alimentelor , cercetarea a testat un antioxidant deosebit de puternic numit acid clorogenic sau CLA pe È™oareci È™i au monitorizat sănătătea retinei. Cei trataÈ›i cu CLA nu au suferit leziuni ale retinei în timpul testării.
Însă, trebuie să se stabilească dacă CLA din cafea este capabil să treacă de bariera retina- sânge pentru a fi benefic. Dar, având în vedere cantitatea relativ ridicată de CLA găsită în cafeaua brută (aproximativ 7 - 9 la sută ), este plauzibil că, consumând regulat cafea, puteÈ›i ajuta la susÈ›inerea sănătății retinei. Cu toate acestea, chiar dacă un studiu suplimentar constată că CLA nu este capabil să treacă de bariera retinei -sânge È™i că consumul de cafea are doar beneficii minime în a ajuta sănătatea retinei, studiul CLA rămâne valoros. Rezultatele cercetărilor ar putea duce la compuÈ™i sintetici de CLA, putând fi dezvoltaÈ›i È™i administraÈ›i prin picături oculare!
Sănătatea ochilor și cofeină
Pe lângă studiile axate pe beneficiile CLA asupra sănătății retinei, există o legătură mai largă între sănătatea ochilor È™i cafea: cofeina. O serie de studii au evaluat efectele pe care le joacă cofeina asupra sănătății ochilor, incluzând probleme comune precum ochiul uscat. Unele cercetări sugerează că cofeina ajută la stimularea producÈ›iei de lacrimi, a cărei lipsă este o cauză principală a ochiului uscat.
Dar la fel ca în majoritatea lucrurilor, moderaÈ›ia este esenÈ›ială. Prea multă cofeină a fost legată de o serie de probleme negative de sănătate, inclusiv migrene, insomnie, iritabilitate, tremor muscular È™i bătăi neregulate ale inimii. Excesul de cofeină a fost de asemenea, legat de un risc crescut de glaucom. Un studiu publicat în Investigative Ophthalmology & Visual Science a sugerat că consumul a mai mult de trei căni de cafea pe zi a crescut riscul de glaucom pseudoexfoliativ.
Concluzii
Studiulrespectiv este promițător în ceea ce priveÈ™te cafeaua care serveÈ™te ca un protector împotriva afectărilor retiniene, dar există în mod clar unele probleme legate de consumul excesiv de cafea. Concluzia este că, dacă nu sunteÈ›i un băutor de cafea, nu trebuie sa deveniti brusc, dar o singura ceasca de cafea zilnic ,nu credem ca va dauneaza cu ceva. Și dacă sunteÈ›i un băutor de cafea, nu beÈ›i ceaÈ™că după ceaÈ™că crezând că este un elixir magic pentru sănătate È™i că mai mult este mai bine.
Sunt in schimb foarte interesante si promitatoare studiile legate de acidul clorogenic si rolul sau in
protejarea vederii.
Când chirurgia cu laser se transformă într-un coÈ™mar..
06.05.2020
În curând va trece un an de când Jessica Starr, o populara prezentatoare la Detroit TV, È™i-a luat propria viață. SoÈ›ul ei a spus că a făcut acest lucru din cauza complicaÈ›iilor legate de rezultatele operatiei sale oculare cu Laser.
Astfel de complicaÈ›ii nu sunt atât de rare pe cât cred oamenii. New York Times a avertizat în 2018 despre potenÈ›ialele efecte asupra unor pacienÈ›i.
Acest lucru înseamnă că visul de a scăpa de ochelari prin operatia Laser trebuie reconsiderat serios!
Tehnologie îmbunătățită
Chirurgia refractiva Laser urmărește să schimbe profilul corneei, partea anterioară și limpede a ochiului, pentru a corecta problemele frecvente de vedere precum miopie,hipermetropie și astigmatism. Ideea este de a elimina nevoia de ochelari.
Introdusă în 1983 în Germania, prima procedură din America de Nord a fost efectuata in 1983 De atunci, s-au făcut milioane de operatii. La acea vreme, chirurgia cu laser era o alternativă avantajoasă la keratotomia radiala (KR).
Primele tehnologii laser au dus la rezultate mai bune, mai stabile È™i mai previzibile, dar au fost asociate È™i cu o serie de complicaÈ›ii : durere intensă în timpul procedurii È™i în zilele următoare, tratamentul aplicat în periferia corneei care a dus la percepÈ›ia de halouri È™i strălucire postoperator, sub-sau supracorecÈ›ie care necesită reinterventie sau revenirea la purtarea ochelarilor, opacifiere permanenta a corneei si risc mare de infectii postoperator.
Pentru a îmbunătăți rezultatele È™i, în special, confortul pacientului, în anii 90 a fost dezvoltată o tehnică numită LASIK (laser in situ keratomileuza). De dată această , laserul este aplicat odată ce o clapă de È›esut, generată de incizia corneei este ridicata. Clapa respectiva este apoi pusa inapoi fără a fi nevoie de suturi.
ComplicaÈ›iile rămân
Toată intervenÈ›ia chirurgicală prezintă riscuri.Incidentele grave după LASIK apar doar 0,1 la sută din cazuri . Dar diverse complicaÈ›ii afectează între 10 È™i 30 la sută dintre pacienÈ›ii supuÈ™i unei intervenÈ›ii chirurgicale, comparativ cu 7,7 la sută după operaÈ›ia de cataractă
În timp ce majoritatea complicaÈ›iilor sunt minore È™i nu duc la consecinÈ›e permanente, o serie de pacienÈ›i prezintă dureri cronice, severe postoperatorii È™i / sau probleme vizuale, până la punctul în care Morris Waxler, fost expert în administrarea alimentelor È™i a medicamentelor, apelează pentru o revocare È™i suspendarea utilizării operatiei |Laser în aÈ™teptarea unor investigaÈ›ii suplimentare privind siguranÈ›a metodei.
În ceea ce priveÈ™te LASIK, Health Canada listează mai multe efecte potenÈ›ial grave care trebuie luate în considerare.
Un caz de coșmar
În urma operaÈ›iei cu laser, corneea este traumatizată È™i trebuie sa fie vindecata pentru a restabili funcÈ›ia normală. În cazul LASIK, corneea este tăiată la nivelul nervilor senzoriali. AceÈ™ti nervi protejează ochiul, dar oferă È™i feedback-ul (biofeedback) necesar producerii de noi lacrimi.
În absenÈ›a acestui feedback, ochiul se usucă È™i suprafaÈ›a sa se poate deteriora. În majoritatea cazurilor, nervii tăiaÈ›i vor reveni la funcÈ›ia normală în patru până la È™ase luni. Dar pentru un număr de pacienÈ›i, episodul se transformă într-un coÈ™mar.
Karen (nu numele ei adevărat ascuns) a fost un astfel de pacient. Ca si director executiv tanar si dinamic a optat pentru o intervenÈ›ie chirurgicală din motive practice (de muncă, activități sportive) È™i estetice. Atrasă de promoÈ›ii È™i de un preÈ› tentant, a mers la un centru laser È™i a fost examinată rapid de personal. Foarte repede s-a acordat o programare pentru operaÈ›ie a doua zi! Fără să se gândească prea mult, a rezrvat un loc pentru a doua zi.
În zilele È™i săptămânile care au urmat, ochii ei au început să doară din ce în ce mai mult - dureri intense care se simÈ›eau ca niÈ™te cuÈ›ite în ochi, roÈ™eață È™i sensibilitate la lumină care au impus portul ochelarilor de soare chiar È™i în interior. Avea dificultăți în somn si calitatea vietii ei se stricase serios!
Personalul din centru a încercat să o liniÈ™tească, spunând că va fi temporar, si ca ea este singurul patient căruia i- s-a întâmplat asa ceva È™i că se va vindeca de la sine. Săptămânile au trecut, fără îmbunătățiri. A cerut să-l vadă din nou pe chirurg.
Chirurgul i-a spus că ochii i s-au vindecat È™i că nu se mai poate face nimic pentru ea. Tonul È™i atitudinea lui l-au lăsat pe Karen în mare disperare. Avea sentimente de respingere, de negare a ceea ce trăia, de neînÈ›elegere. SituaÈ›ia i-a afectat munca. A început să consulte alÈ›i profesioniÈ™ti. Nimeni nu părea să înÈ›eleagă...